• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ІННОВАЦЇ МАЙБУТНЬОГО. Визначено переможців Всеукраїнської виставки-конкурсу «Майбутнє України».

ІННОВАЦЇ МАЙБУТНЬОГО. Визначено переможців Всеукраїнської виставки-конкурсу «Майбутнє України».

2017-11-30

/Files/images/unnamed.png

З 21 по 23 листопада на локації Міжнародного виставкового центру зібралося понад 100 МАНівців, щоб презентувати свої науково-технічні проекти і позмагатися за першість в інноваціях. Виставка-конкурс «Майбутнє України» охопила сім номінацій: «Електроніка і приладобудування», «Матеріалознавство та перспективні технології», «Машинобудування», «Інформаційно-телекомунікаційні системи та технології», «Екологія та ресурсозбереження», «Технічна творчість та винахідництво» і «Робототехніка та робототехнічні системи». МАН проводила виставку-конкурс вже увосьме. Та саме цього року кількість заявок на участь була рекордною і збільшилася кількість восьмикласників та дев’ятикласників.

Тож за результатами виставки-конкурсу «Майбутнє України» Борисов Павло, учень 10 класу Пологівської гімназії "Основа" отримав перемогу у номінації "Екологія і ресурсозбереження" та нагороджений Дипломом МАН України (II ступеня) а також ціннип призом. Науковий керівник : Дадіані Ірина Володимирівна.

Під час відкриття заходу з мотиваційним словом до учнів звернулися президент МАН Станіслав Довгий, директор НЦ «МАНУ» Оксен Лісовий, голова комітету конкурсу-виставки «Майбутнє України», академік НАНУ Віктор Грінченко, член піклувальної ради Малої академії наук, поет Дмитро Павличко й американський вчений, винахідник, третій космічний самофінансований турист у світі Грег Олсен. До речі, напередодні відкриття виставки іноземний підприємець прочитав конкурсантам лекцію «Зоряний шлях від підприємця до космічного мандрівника».

– Нині ми перебуваємо у тому місці, звідки починається успіх, слава, визнання. Все у ваших руках. Подивіться на найбільші компанії світу – IBM, Yahoo, Apple, Microsoft – можна перераховувати безліч, ви їх добре знаєте. Вони створювалися людьми такого ж віку, як і ви, у підсобних приміщеннях «на колінах». Сьогодні на них рівняються. Зараз ви робите перші кроки, але маєте дивитися трохи далі, – таку настанову дав учасникам Станіслав Довгий.

Проекти учнів оцінювали науково-педагогічні працівники вишів і галузевих інститутів НАН України. Науково-технічні роботи учасників мали різноманітну спрямованість, і всі можуть претендувати на практичне впровадження у різних сферах науки і техніки. Однак проблеми енергозбереження й енергоефективності, які стають все більш назрілими у зв’язку з передбачуваною кризою виснаження природних ресурсів, турбували школярів найбільше. Учасники «Майбутнього України» для своїх дослідницьких проектів обирали актуальні теми, пов’язані із заощадженням енергоресурсів, переходом до відновлювальних ресурсів та утилізацією речовин, які вийшли з ужитку.

Конкурсанти демонстрували моделі і макети, здійснювали стендовий (постерний) захист проектів, відповідаючи на запитання членів журі та гостей виставки. Експерти проводили оцінювання за певними критеріями, серед яких – актуальність, практичне значення проекту, творчий підхід і самостійність у виконанні, аргументованість висновків, чіткість і логічність викладення матеріалу, презентаційні навички учня, відповідність постера вимогам, наявність демонстраційної моделі або макета. Водночас науковці звертали увагу й на інші аспекти. Приміром, голова журі напряму «Електроніка та приладобудування», доцент кафедри промислової електроніки НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» Олександр Бондаренко визначав роль учасника у винахідницькій творчості та її місце у проекті. А директор Інституту гідромеханіки НАНУ Віктор Грінченко відверто сказав, що не шукає відкриттів серед робіт школярів. Набагато ціннішим для науковця є стан душі і розуму учня. Цей стан пан Віктор визначає за блиском в очах, відкритістю і палкістю розмови про власну ідею і творчість.

https://www.youtube.com/watch?v=jN50REOIswQ

Кiлькiсть переглядiв: 193

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.